Espais Naturals de l'Aiguabarreig

L'Aiguabarreig són els espais naturals dels Tossals d'Almatret i els massissos de Montllober i Montmeneu; la Serreta Negra, els torrents de la Vallcorna i la Lliberola i la confluència de l'Ebre, el Segre i el Cinca.

 

 

Estació Biològica de l'Aiguabarreig

eba@aiguabarreig.info 

 

 

Organismes que trobareu a l'Aiguabarreig:

Oficina Catalana de Bioturisme

Segueix l'Aiguabarreig a la xarxa:

 

 

 

 

 

Grup de l'Aiguabarreig al Facebook ...i els darrers twitts:

El Consorci de l'Aiguabarreig

Desprès del Seminari de 1998, el 18 de novembre de 2000 l'EBA reunia als alcaldes de l'Aiguabarreig per treballar en la creació del Consorci de l'Aiguabarreig.
Desprès del Seminari de 1998, el 18 de novembre de 2000 l'EBA reunia als alcaldes de l'Aiguabarreig per treballar en la creació del Consorci de l'Aiguabarreig.

L'Aiguabarreig encara no compta amb el seu Consorci. L'Estació Biològica de l'Aiguabarreig treballa des de 1998 per aconseguir-ho.

La complexitat administrativa aparent de l'Aiguabarreig, entre dues comunitats autònomes, quatre províncies, quatre comarques (Baix Cinca, Matarranya, Terra Alta i Segrià) i catorze viles queda totalment salvada pel vincle natural i històric dels pobles que el conformen. L'estreta relació que es manté entre ambdues ribes va permetre impulsar, des de l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig, actuacions coordinades i sessions conjuntes d'establiment de mesures de gestió. La més important fou el Seminari de Gestió Ambiental de l'Aiguabarreig "per una gestió integrada, sostenible i coordinada" que es va dur a terme el novembre de 1998 a Mequinensa.

 

Fou organitzada per la Institució Catalana d'Història Natural, l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig i la Universitat de Lleida, amb el suport d'un ampli ventall d'entitats i organismes públics de Catalunya i l'Aragó i hi participaren els màxims experts en totes les disciplines que abraça l'espai natural i la seua gestió. Fruit d'aquell seminari es va establir un Pla d'Accions que l'EBA impulsa des d'ençà fins l'actualitat. Com a conseqüència directa, el maig del 2000, el Parlament de Catalunya aprova una proposta no de llei per l'establiment del model de gestió acordat. En aquell Seminari van participar en la mesa de debat l'EBA i els alcaldes del bell mig de l'Aiguabarreig, això és Torrent de Cinca, Mequinensa, Massalcoreig i La Granja d'Escarp.

Massacoreig (2001). Ponència de l'EBA als alcaldes de l'Aiguabarreig
Massacoreig (2001). Ponència de l'EBA als alcaldes de l'Aiguabarreig

Les reunions, l'assessorament i les actuacions concretes sobre l'espai es van intensificar entre l'EBA i els consistoris fins que el 18 de novembre de 2000 es va fer a Flix (Ribera d'Ebre) la primera trobada d'alcaldes de l'Aiguabarreig. Fou convocada per l'EBA, fent d'amfitrions Antoni Sabaté Ibarz, alcalde de la localitat i la Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix. Hi van assistir alcaldes i regidors de medi ambient de Fraga, Mequinensa, Faió, Seròs, Massalcoreig, La Granja d'Escarp i Almatret. Set de les onze viles de l'Espai Natural aleshores, que acordaren la constitució d'una mesa permanent per tractar, coordinadament, la conservació, gestió i desenvolupament sostenible de l'Aiguabarreig i els seus municipis. Mesa que el 24 de gener del 2001 es retrobava a Mequinensa iniciant així una agenda de trobades regulars a la que nous municipis van demanar la incorporació per crear el Consorci de l'Aiguabarreig. D'elles cal destacar la Mesa del 17 de novembre de 2001 a Massalcoreig on, a banda de la incorporació de Saidí, es van convidar també els municipis de la conca baixa del Matarranya Nonasp, Maella i Favara.

Dos mesos abans s'havia creat la ZEPA Matarranya-Aiguabarreig pel govern d'Aragó, Zona d'Especial Protecció per a les Aus que ignorava el nord de l'Aiguabarreig però fomentava l'espai d'unió amb el Matarranya. Aquesta ZEPA s'unia a una altra ja existent a l'Aiguabarreig, la ZEPA Vallcorna, Lliberola, Serreta Negra.

2008. President de la Diputació de Lleida, Diputat de Medi Ambient i Delegat de Medi Ambient de la Generalitat desprès d'una de les reunions sobre l'Aiguabarreig
2008. President de la Diputació de Lleida, Diputat de Medi Ambient i Delegat de Medi Ambient de la Generalitat desprès d'una de les reunions sobre l'Aiguabarreig

La Mesa Municipal del futur Consorci està formada pels alcaldes dels pobles de l'Aiguabarreig, així com els impulsors i tècnics dels espais naturals de l'Aiguabarreig, en Guillem Chacon, coordinador en funcions de l'Espai Natural, Juan Bernal, responsable de les ZEPA de l'Aiguabarreig, Fernando Carceller, director de projectes de gestió de l'Aiguabarreig i un representant de l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig i l'Escola de Natura de l'Aiguabarreig, respectivament.

També hi assisteixen, en ocasions, els responsables de les comarques vinculades i altres convidats.

Mesa i futur Consorci de l'Aiguabarreig

 

Torres de Segre (Segrià)

M

PEIN

 

A

Soses (Segrià)

M

PEIN

 

A

Aitona (Segrià)

M

PEIN

 

A

Seròs (Segrià)

M

PEIN

O

A

La Granja d'Escarp (Segrià)

M

PEIN

 

A

Massalcoreig (Segrià)

M

PEIN

O

A

Almatret (Segrià)

M

PEIN

 

A

La Pobla de Massaluca (Terra Alta)

M

PEIN

 

 

Vilella de Cinca (Baix Cinca)

 

 

 

 

Saidí (Baix Cinca)

M

 

 

 

Fraga (Baix Cinca)

M

XN

 

 

Torrent de Cinca (Baix Cinca)

 

XN

 

 

Mequinensa (Baix Cinca)

M

XN

O

A

Faió (Matarranya)

M

XN

 

 


M Ajuntaments membres de la Mesa Municipal de l'Aiguabarreig
M Ajuntaments en procés d'entrada a la Mesa Municipal de l'Aiguabarreig
PEIN Terme municipal dins del PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural i Xarxa Natura 2000) 
O Ajuntament amb oficina o seu de l'Aiguabarreig
A Municipis on s'han executat actuacions de gestió de l'espai natural