Espais Naturals de l'Aiguabarreig

L'Aiguabarreig són els espais naturals dels Tossals d'Almatret i els massissos de Montllober i Montmeneu; la Serreta Negra, els torrents de la Vallcorna i la Lliberola i la confluència de l'Ebre, el Segre i el Cinca.

 

 

Estació Biològica de l'Aiguabarreig

eba@aiguabarreig.info 

 

 

Organismes que trobareu a l'Aiguabarreig:

Oficina Catalana de Bioturisme

Segueix l'Aiguabarreig a la xarxa:

 

 

 

 

 

Grup de l'Aiguabarreig al Facebook ...i els darrers twitts:

L'Estació Biològica de l'Aiguabarreig

L'agost de 1993 als canyissars fluvials de Torrent de Cinca es va fer una primera campanya d'anellatge d'ocells. Feia però deu anys que aquell grup d'ornitòlegs prospectava amb freqüència aquelles contrades, particularment en els mesos més freds, quan milers d'aus trien l'Aiguabarreig de l’Ebre, Segre i Cinca com a quarter d'hivernada. Aquell estiu doncs un menut grup d'investigadors decidien formalitzar la creació d'una entitat, l'Estació Ornitològica del Baix Cinca, organització que va establir la seua seu a Mequinensa (posteriorment va obrir-ne també a Fraga i Massalcoreig) i va iniciar les primeres campanyes de defensa i els primers projectes de recerca i salvaguarda de l'indret. L'organització però es va veure ben prompte enriquida amb l'arribada de tota mena d'experts en diferents disciplines i amants de la naturalesa i poc més tard passava a anomenar-se definitivament Estació Biològica de l'Aiguabarreig, acollint així tota mena d'estudiosos i interessats en l'estudi i conservació de la fauna, flora i gea i ampliant l’abast territorial als pobles del baix Segre i el baix Matarranya banyats per l’Aiguabarreig. Des del primer dia l'EBA es va dedicar a fomentar l'estudi, salvaguarda i descoberta del patrimoni natural de l'Aiguabarreig, això i la seua estreta implicació amb la comarca del Baix Cinca va fer que l'any 1997 passés a ésser entitat filial de l'Institut d'Estudis del Baix Cinca, tot coordinant la Secció d'Història Natural d'aquest organisme. Alhora l'EBA s'adheria a la Institució Catalana d'Història Natural/IEC, entitat centenària amb la que ha dut a terme importants actes com el Seminari de Gestió Ambiental de l'Aiguabarreig, nombrosos cursos naturalistes i accions, entre les més consolidades els Campaments de Natura de l’Aiguabarreig (des de 1994) i el Campus de Ciències de la Natura (des de 2004). Ensems a l'Aiguabarreig es realitzen diferents projectes internacionals de recerca i l'EBA col·labora activament en campanyes d'estudi i salvaguarda del patrimoni natural amb organitzacions d'arreu del món. L'objectiu, en definitiva, és aconseguir la conservació de l'Aiguabarreig i particularment, del seu patrimoni biològic, contribuint a la dinamització dels pobles que l'abracen.

Creada al 1993 l'Estació Biològica de l'Aiguabarreig te la seva seu al bell mig de l'Aiguabarreig, en plena Reserva Natural de l'Aiguabarreig, en la ratlla entre els termes municipals de Mequinensa (Baix Cinca) i La Granja d'Escarp (Segrià). És el Mas de l'Aiguabarreig a pocs metres de l'Illa dels Martinets i en plena Mitjana de Campells, atapeïda de canyissars i noves salzedes.